Certificiranje
Certificiranje je ugotavljanje skladnosti proizvodov, procesov, storitev, osebja ali sistema vodenja po vnaprej določenih in preverljivih postopkih z upoštevanjem certifikacijskih pravil oziroma zahtev tehničnih predpisov ali standardov.
Področje certificiranja
Certificiranje sistemov vodenja
Zahteve/kriteriji za usposobljenost organa:
- SIST EN ISO/IEC 17021-1
Dodatne zahteve/kriteriji za posamezne sheme:
- Sistem vodenja varnosti živil – SIST-TS ISO/TS 22003
- Sistem upravljanja z energijo – ISO 50003
- Kriteriji/določila za predmet/področje ugotavljanja skladnosti
- Standardi za sisteme vodenja (npr. ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, ISO 27001, ISO 13485 …)
Certificiranje proizvodov
Zahteve/kriteriji za usposobljenost organa:
- SIST EN ISO/IEC 17065
Kriteriji/določila za predmet/področje ugotavljanja skladnosti:
- Standardi ali drugi normativni dokumenti (zahteve) za proizvode/procese
Certificiranje osebja
Zahteve/kriteriji za usposobljenost organa:
- SIST EN ISO/IEC 17024
Kriteriji/določila za predmet/področje ugotavljanja skladnosti:
- Standardi, ki določajo različne zahteve za usposobljenost osebja
Mednarodna podpisništva
Na področju certificiranja ima Slovenska akreditacija podpisana sporazuma.
- EA MLA – CS (certificiranje sistemov vodenja), CP (certificiranje proizvodov/procesov/storitev) 4. 4. 2006 in CO (certificiranje osebja, 7.10.2010)
- IAF MLA – CS (EMS, QMS) 7.10.2006, CP 3.11.2016
Kontaktna oseba
Nataša Vesel Tratnik, natasa.vesel-tratnik@slo-akreditacija.si
Splošna vodila in dokumenti
Pri izvedbi ocenjevanj SA uporablja vodila in razlagalne dokumente zahtev za usposobljenost organov za ugotavljanje skladnosti, ki so navedena v dokumentu D05-10.